PROJEKT KULINARNY

„Zdrowo jemy i rośniemy”

Cele:

  • Usprawnianie motoryki małej poprzez naturalne czynności wykonywane podczas przyrządzania potraw (krojenie, rozdrabnianie, zagniatanie ciasta itp.)
  • Rozwijanie myślenia przyczynowo-skutkowego podczas przyrządzania potraw
  • Określanie kolejności zdarzeń w przepisach kulinarnych
  • Zachęcanie dzieci do próbowania nowych smaków
  • Poznawanie zasad zdrowego odżywiania
  • Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
  • Rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych
  • Zapoznawanie dzieci z potrawami innych krajów
  • Kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem zasad higieny
  • Rozwijanie umiejętności posługiwania się sztućcami
  • Uwrażliwianie dzieci na prawidłowe zachowanie przy stole

WRZESIEŃ

  • Rozdanie rodzicom ankiet dotyczących preferencji smakowych dzieci
  • Stworzenie katalogu tradycyjnych, zdrowych, rodzinnych przepisów kulinarnych

PAŹDZIERNIK

  • Edukacyjne zabawy z owocami i warzywami w roli głównej
  • Robienie owocowych szaszłyków lub soku owocowo-warzywnego

LISTOPAD

  • Poznanie zasad prawidłowego odżywiania – „Piramida żywienia”
  • Wizyta w przedszkolu eksperta – dietetyka

GRUDZIEŃ

  • Poznawanie urządzeń elektrycznych niezbędnych w kuchni
  • Poznawanie tradycyjnych wigilijnych potraw

STYCZEŃ

  • Opracowanie przez dzieci tygodniowego menu lub skomponowanie 5 posiłków w ciągu dnia
  • Robienie „Zegarowej sałatki jarzynowej” lub „Pizzy cztery pory roku”
  • Samodzielne przygotowanie zdrowego śniadania

LUTY

  • Oglądanie programu kulinarnego Master Szef Junior
  • Wykonanie smacznych i zdrowych deserów

MARZEC

  • Warzywa kolorowe, smaczne i zdrowe – zabawy edukacyjne
  • Rodzinny konkurs kulinarny na najzdrowszy przepis

KWIECIEŃ

  • "Kuchenna orkiestra” – wykorzystanie kuchennych przyborów w zabawach muzycznych
  • Wykonanie potrawy z jajek – „Fregaty na liściu sałaty” lub "Pasta jajeczna"

MAJ

  • "Wiosna w ogrodzie" - własnoręczne hodowanie warzyw i roślin jadalnych
  • Zaproszenie rodziców na poczęstunek przygotowany przez dzieci według przepisów zebranych w ciągu roku (w miarę możliwości)

CZERWIEC

  • Quiz wiedzy n/t zdrowego odżywiania
  • Wręczenie dyplomów „Szefa kuchni”