PROJEKT KULINARNY
„Zdrowo jemy i rośniemy”
Cele:
- Usprawnianie motoryki małej poprzez naturalne czynności wykonywane podczas przyrządzania potraw (krojenie, rozdrabnianie, zagniatanie ciasta itp.)
- Rozwijanie myślenia przyczynowo-skutkowego podczas przyrządzania potraw
- Określanie kolejności zdarzeń w przepisach kulinarnych
- Zachęcanie dzieci do próbowania nowych smaków
- Poznawanie zasad zdrowego odżywiania
- Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
- Rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych
- Zapoznawanie dzieci z potrawami innych krajów
- Kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem zasad higieny
- Rozwijanie umiejętności posługiwania się sztućcami
- Uwrażliwianie dzieci na prawidłowe zachowanie przy stole
WRZESIEŃ
- Rozdanie rodzicom ankiet dotyczących preferencji smakowych dzieci
- Stworzenie katalogu tradycyjnych, zdrowych, rodzinnych przepisów kulinarnych
PAŹDZIERNIK
- Edukacyjne zabawy z owocami i warzywami w roli głównej
- Robienie owocowych szaszłyków lub soku owocowo-warzywnego
LISTOPAD
- Poznanie zasad prawidłowego odżywiania – „Piramida żywienia”
- Wizyta w przedszkolu eksperta – dietetyka
GRUDZIEŃ
- Poznawanie urządzeń elektrycznych niezbędnych w kuchni
- Poznawanie tradycyjnych wigilijnych potraw
STYCZEŃ
- Opracowanie przez dzieci tygodniowego menu lub skomponowanie 5 posiłków w ciągu dnia
- Robienie „Zegarowej sałatki jarzynowej” lub „Pizzy cztery pory roku”
- Samodzielne przygotowanie zdrowego śniadania
LUTY
- Oglądanie programu kulinarnego Master Szef Junior
- Wykonanie smacznych i zdrowych deserów
MARZEC
- Warzywa kolorowe, smaczne i zdrowe – zabawy edukacyjne
- Rodzinny konkurs kulinarny na najzdrowszy przepis
KWIECIEŃ
- "Kuchenna orkiestra” – wykorzystanie kuchennych przyborów w zabawach muzycznych
- Wykonanie potrawy z jajek – „Fregaty na liściu sałaty” lub "Pasta jajeczna"
MAJ
- "Wiosna w ogrodzie" - własnoręczne hodowanie warzyw i roślin jadalnych
- Zaproszenie rodziców na poczęstunek przygotowany przez dzieci według przepisów zebranych w ciągu roku (w miarę możliwości)
CZERWIEC
- Quiz wiedzy n/t zdrowego odżywiania
- Wręczenie dyplomów „Szefa kuchni”